Home arrow Toneelver. IOS
powered_by.png, 1 kB
Toneelver. IOS Print Email
Geschreven door Administrator   
06 Sept 2005 om 23:16

In 1909 werd in Ilpendam de r.k. toneelvereniging De Vriendschap opgericht. In 1918 kwam daar de toneelvereniging Voorwaarts bij. BeideImage verenigingen hielden jaarlijks hun uitvoeringen, elk in hun eigen caf.
Speelde De Vriendschap louter voor de eigen parochianen van de St. Sebastianuskerk, Voorwaarts hield een openbare uitvoering, zoals dat in die dagen heette. In 1952 ontstond de jeugdtoneelclub D.J.S. 'De Jonge Spelers'. Een succesvolle en enthousiaste club, maar dit leidde er wel toe, dat er geen jonge krachten overvloeiden naar de grote toneelvereniging Voorwaarts. Reden om met elkaar in 1962 een fusie aan te gaan. Het werd 'Voorwaarts Door Jeugd Sterk' ofwel: 'Voorwaarts-D.J.S.'  
In samenwerking met De Vriendschap werd in 1964 het openluchtspel 'Stefan Borkus' opgevoerd. Een zeer geslaagde samenwerking! Toen later beide verenigingen met een tekort aan leden zaten en ook de regie een probleem was, werd in 1966 besloten om in nauwe samenwerking verder te gaan, hetgeen prima paste in de oecumenische gedachte, die toen heerste. Onder de regie van Cor Klaver verzorgden beide verenigingen afwisselend een openbare uitvoering in het dorp, waarbij de spelers bij elkaar geleend werden.
15 februari 1968 werd de laatste fusie in het Ilpendammer amateurtoneel een feit. Tijdens de oprichtingsvergadering werd er besloten om het vignet, behorend en ontworpen ter gelegenheid van de openluchtspelen, waarin de letters O. S. I (Openluchtspel Ilpendam) voorkwamen, als verenigingsembleem te kiezen. Na verwisseling van de letters werd het vanaf toen I.O.S., ofwel: In Onderling Samenspel.
Het eerste bestuur van I.O.S. werd gevormd door voorzitter Bob Visser, en de leden: Arie Roeleveld, Rein van Delden, Jan Tromp en Roel Box. De eerste uitvoering werd een kermisuitvoering. Onder regie van Cor Klaver speelde men in caf Laponder op 19 juli 1968 'Daar moet je vrouw voor zijn'


 Amateurtoneelvereniging In Onderling Samenspel


kijk ook eens op www.inonderlingsamenspel.nl

Heeft u een leuk stukje of activiteit voor ilpendam.com stuur het naar:
Ilpendam.com

Mambo is Free Software released under the GNU/GPL License.